Αρχιτέκτονας-Συγγραφέας

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

 
                                                       11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944
                                                       ΠΩΣ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
                              Η ΔΟΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΝΔΡΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
 
Καλλιεργήθηκε τεχνηέντως η άποψη ότι οι Γερμανοί κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξαν αυστηροί μεν αλλά άψογοι πολεμιστές που σεβάστηκαν δήθεν τις διεθνείς Συνθήκες και τους άγραφους νόμους του πολέμου, ενώ συνέβη ακριβώς το αντίθετο και αυτό βεβαιώνεται μέσα όχι από μερικά αλλά από εκατοντάδες παραδείγματα. Μερικά από αυτά αναφέρονται στον τρόπο που αποχώρησαν από την Αθήνα τον Οκτώβριο του 1944 όπου εξάντλησαν κάθε δόλια και κτηνώδη συμπεριφορά. Λίγες μέρες προτού φύγουν από την Αθήνα φρόντισαν με τους εδώ συνεργάτες τους να τιμωρήσουν τους ΄Ελληνες που δεν υποτάχθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο Γ΄Ράιχ και αντιστάθηκαν ως την τελευταία ώρα. ΄Οταν όμως ετοιμάζονταν να φύγουν και αντιμετώπιζαν τον κίνδυμνο να δεχθούν επιθέσεις και πλήγματα από ομάδες της Εθνικής Αντίστασης και από την αεροπορία των Συμμάχων ζήτησαν ούτε λίγο ούτε πολύ να ανακηρυχθεί η Αθήνα "ανοχύρωτη πόλη" ώστε να φύγουν με την ησυχία τους και ασφαλείς...
Και ιδού μερικά απο τα γεγονότα εκείνων των ημερών...
--Στις 29 Σεπτεμβρίου 1944 όταν στην ουσία τα πάντα είχαν κριθεί στην Ελλάδα γι΄αυτούς, οι Γερμανοί κατακτητές αναζητώντας τρόπους ασφαλούς εξόδου από την Αθήνα ώστε να μην υποστούν επιθέσεις από αντάρτικα σώματα της Εθνικής Αντίστασης, αποφάσισαν να εκκαθαρίσουν την περιοχή του Αιγάλεω ώστε να διαφύγουν δια της Ιεράς Οδού. Εκεί όμως έλαβε χώρα μία αψιμαχία μεταξύ ομάδας ανταρτών του ΕΛΑΣ και δύο Γερμανών μοτοσυκλετιστών με αποτέλεσμα να ακολουθήσει επέμβαση ενός επίλεκτου γερμανικού τάγματος το οποίο στράφηκε για αντίποινα εναντίον των αμάχων κατοίκων της περιοχής του Αιγάλεω. Αρχικά εκτέλεσαν επί τόπου 31 άοπλους κατοίκους και στη συνέχεια, αφού εγκλώβισαν τους κατοίκους του συνοικισμού του Αγίου Γεωργίου του Πυριτιδοποιείου, έκαψαν ζωντανούς άλλους 65 αθώους άμαχους πολίτες πυρπολώντας περίπου και 100 κατοικίες.
-- Στις 9 Οκτωβρίου 1944 και ενώ οι Γερμανοί αποχωρούσαν ήδη από την Αθήνα, με αφορμή σύγκρουση ανταρτών και μονάδας των αποχωρούντων Γερμανών από την Αττική, «γερμανοντυμένοι» συνεργάτες των Γερμανών εισβάλλουν στο Κορωπί και για αντίποινα αφού καταλήστεψαν σπίτια και καταστήματα πυρπολούν και καταστρέφουν 400 σπίτια του χωριού και εκτελούν εν ψυχρώ 47 κατοίκους του.
-- Την ίδια ημέρα, στις 9 Οκτωβρίου 1944, Γερμανικά αεροπλάνα, τρείς μέρες πριν την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα, βομβαρδίζουν την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα της Αθήνας σκοτώνοντας 6 αθώους πολίτες, τραυματίζοντας 20 και καταστρέφοντας 8 οικίες κατοίκων της περιοχής.
-- Σαν σήμερα όμως, στις 11 Οκτωβρίου 1944, οι Γερμανοί αποδεικνύουν εμπράκτως την δολιότητα που τους διακρίνει και προκειμένου να προστατευτούν τα γερμανικά στρατεύματα κατά την αποχώρησή τους από την Αθήνα, ξεχνώντας σε τι ενέργειες προέβησαν λίγες μέρες προηγούμενα σε βάρος αμάχων κατοίκων της περιοχής, ζήτησαν να φύγουν ανενόχλητοι και ασφαλείς. Ο Γερμανός στρατηγός της Αεροπορίας και διοικητής των γερμανικών στρατευμάτων της Νότιας Ελλάδας και διοικητής των κατοχικών στρατευμάτων της πρωτεύουσας πτέραρχος Χέλμουτ Φέλμυ (Hellmuith Felmy), το όνομα του οποίου συνδέεται με τη Σφαγή των Καλαβρύτων, ζητά την παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού στο Στρατηγείο Μέσης Ανατολής για να κηρυχθεί η Αθήνα και ο Πειραιάς «ανοχύρωτη πόλη» στέλνοντας στον κατοχικό δήμαρχο της Αθήνας ΄Αγγελο Γεωργάτο την ακόλουθη επιστολή: «Προς τον Δήμαρχον της πόλεως των Αθηνών Κύριον Γεωργάτον Γερμανικός στρατός εκήρυξε την πόλιν των Αθηνών ανοχύρωτον. Εξυπακούεται η αποχώρησις των γερμανικών στρατευμάτων από την περιοχήν της πόλεως. Το μέτρον τούτο λαμβάνεται επί τη προσδοκία ότι θέλει ισχύσει επίσης και διά τον εχθρόν. Φέλμυ Αθήναι τη 11.10.1944 Στρατηγός Αεροπορίας»
--Φεύγοντας μάλιστα οι Γερμανοί προέβησαν στην ανατίναξη των λιμενικών εγκαταστάσεων στον Πειραιά. Αυτοί ήταν οι Γερμανοί και αυτός ο διοικητής τους Χέλμουτ Φέλμυ...
Στην εικόνα ο Γερμανός στρατηγός Χέλμουτ Φέλμυ
(Σημ. ΄Ετσι γιά την ιστορία...ο Χέλμουτ Φέλμυ μετά τον πόλεμο συνελήφθη και καταδικάστηκε στη Νυρεμβέργη στην "βαρύτατη" ποινή της 15ετούς φυλάκισης, έμεινε μόνο 2,5 χρόνια στη φυλακή και αφέθηκε ελεύθερος...)
 
(11.10.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου